PICB2019 Registration Form ( Borang Penyertaan)

BORANG-PENYERTAAN

ATAU GUNA BORANG PENYERAAN ATAS TALIAN INI

https://forms.gle/EPYQh9kyQRjHzGHF8

KELULUSAN PENGANJURAN PICB2019

 

 LAPORAN AKHBAR PICB 2019

 

Buat julung kalinya Sekolah Kebangsaan Wawasan Seremban 2, telah menganjurkan Pertandingan Inovasi Cilik Bestari (PICB) 2019 peringkat Kebangsaan di Dewan Citra Wawasan , Sekolah Kebangsaan Wawasan pada 27 April  2019. Program ini telah mendapat kerjasama dari Kementerian Pendidikan Malaysia, Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan, Asia Metropolitan University, Mindware Plt dan Edu Assist.Program ini telah dirasmikan oleh Pnuan Radziah Abdul Manap, Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan.

 

                        Program ini terbuka kepada dua kategori iaitu Kategori Sekolah Menegah dan Sekolah Rendah di mana melibatkan seramai 50 kumpulan dan 250 peserta. Pelbagai produk inovasi menarik telah dipertandingkan dan telah memukau kebanyakan juri yang merupakan pakar industri dan akedimia. Sekolah Kebangsaan Puteri, Seremban, Negeri Sembilan dan Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban, Negeri Sembilan telah memenangi anugerah khas isitu Anugerah Inovasi Cilik Bestari Wawasan 2019, yang merupakan kategori khas bagi produk inovasi mapan dan lestari yang berpotensi untuk diketengahkan ke pringkat antarabangsa.

 

Program sebegini merupakan platform terbaik bagi pelajar di peringkan sekolah rendah dan menengah untuk menunjukkan bakat kreatif dan kreatif serta mengasah minat mereka untuk bekerjasama mengetahkan idea – idea baru yang mampu melonjakkan inovasi di peringkat glokal. Puan Azihan Ahmad selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Wawasan Seremban 2 berhasrat untuk menjadikan program pertandingan inovasi ini sebagai acara tahunan bagi terus memupuk semangat kerjasama erat di antara institusi pengajian dan industri terutama dalam aspek inovasi.

Ulasan Ketua Juri

 

Pemenang Anugerah Inovasi Cilik Bestari Wawasan 2019 

SK Puteri, Seremban N.Sembilan

 

Pemenang Anugerah Inovasi Cilik Bestari Wawasan 2019

SMK Seremban 2, Negeri Sembilan

 

Projek Inovasi 

SMK Seremban 2, Negeri Sembilan

Projek Inovasi

SK Puteri Seremban, Negeri Sembilan

 

Gambaran keseluruhan dalam Dewan Citra Wawasan.

 

Gambaran

Gambaran keseluruhan dalam Dewan Citra Wawasan.

 

                        

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar